Snabb leverans (1-3 dagar på lagerhållna produkter)

 Alltid fri frakt 

BLOGG

Fördelar med att använda ett headset med mikrofon

 

Om du pratar mycket i telefon på jobbet och vill kunna fortsätta att röra dig fritt är ett headset med mikrofon ett bra hjälpmedel. Det gör att du obehindrat kan prata med kunder och medarbetare och samtidigt använda båda händerna eller förflytta dig i rummet utan att samtalet behöver avbrytas. Oavsett om din telefoni är kopplad till en Mac eller PC finns headset med mikrofon i en mängd olika alternativ och utföranden för att du enkelt ska kunna hitta en modell som passar dig.

 

Kanske tänker du att det räcker med ett par öronsnäckor med mikrofon, men med ett kvalitativt headset med mikrofon som kopplas med USB får du så mycket mer. De sitter bekvämt på huvudet utan risk att ramla av mitt under ett samtal och erbjuder dig ett betydligt bättre och mer brusfritt ljud. Perfekt om du arbetar i ett öppet kontorslandskap och behöver kunna stänga ute andra ljud och samtal. Väljer du ett headset med bra mikrofon kommer dessutom personen i andra änden höra dig betydligt bättre. Nedan följer ytterligare några fördelar med att investera i ett kvalitativt headset.

 

Förbättrad produktivitet

 

Genom att använda ett PC headset med mikrofon i stället för att behöva hålla i en telefonlur kommer du kunna få betydligt mer gjort samtidigt som du samtalar. Inte bara det att du får båda händer fria, utan du kommer dessutom lättare kunna upprätthålla en ergonomisk position. God ergonomi leder i sin tur till förbättrad produktivitet då du kommer kunna arbeta mer effektivt utan att störas av stelhet eller obehag.

 

Använd ett PC headset med mikrofon för förbättrad hälsa

 

I och med att ett PC headset med mikrofon förbättrar arbetsplatsens ergonomi minskar risken för arbetsrelaterade skador och hälsoproblem. Ett alltför stillasittande jobb och statiska rörelser är nämligen onaturligt för din kropp och kan därför leda till ont i muskler och leder. Investera i ett headset med mikrofon och skapa förutsättningar för bättre hälsa på jobbet!

 

Headset med mikrofon ger dig bättre ljudkvalitet

 

Idag finns datautrustning & tillbehör i en mängd olika utföranden som är anpassade efter den kvalitet och funktion som vi människor kräver idag. Detta gäller även headset med mikrofon och moderna modeller är otroligt bra på att stänga ute omslutande ljud och erbjuda en hög ljudkvalitet, både vad gäller högtalare och mikrofon.

 

Mer rörelsefrihet med ett trådlöst headset med mikrofon

 

Precis som att du kommer kunna använda båda dina händer om du använder dig av ett headset med mikrofon USB kommer du kunna röra dig fritt runt i rummet. Det gör att du kommer kunna hämta en kollega om du behöver hjälp, bläddra i underlag om det skulle behövas eller bara passa på att sträcka på dig för att mjuka upp kroppen.

 

Säkrare att använda headsets

 

Hitta ett headset med mikrofon med USB och minska risken för olyckor. Förutom att rörelsefriheten skapar bättre ergonomi och effektivitet kommer det nämligen göra dig mer uppmärksam och fokuserad än om du behöver hålla en telefon mot örat. Det minskar till exempel risken för att du välter ut saker över skrivbordet eller snubblar över sladdar på golvet.

 

Köp headset med mikrofon USB

 

På ergonomi.se kan du hitta headset med mikrofon, antingen med USB eller trådlöst, samt en mängd andra ergonomiska hjälpmedel. Skapa en säker och effektiv arbetsplats med ergonomiska möbler och tillbehör och ta del av dess enorma fördelar.

BLOGG

Fördelar med att använda ett höj- och sänkbart skrivbord

 

Vid det här laget är de flesta medvetna om att ett alltför stillasittande jobb är dåligt för både hälsa och produktivitet. Att inte röra på sig innebär en ökad risk för ont i muskler och leder, vilket i sin tur kan bidra till ett sämre utfört arbete eller i värsta fall sjukskrivning. Dessutom ger överdrivet stillasittande en ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och viktökning om man inte lever ett aktivt och hälsosamt liv i övrigt.

 

Därför är det bra att satsa på höj- och sänkbara skrivbord i arbetsmiljöer

 

För de som arbetar på kontor kan det vara svårt att vara i ständig rörelse, utan att samtidigt behöva göra avbrott i sitt arbete. Det är här det höj- och sänkbara skrivbordet kommer in i bilden då det ger möjlighet att ändra position flera gånger under dagen. På så sätt håller man igång kroppen och minimerar riskerna för att drabbas av stela leder och ont i nacke, axlar och rygg. Nedan följer 6 fördelar med att använda ett höj och sänkbart skrivbord i en arbetsmiljö.

 

1. Enkel hantering utan avbrott

 

Ett kvalitativt och modernt höj och sänkbart skrivbord kan justeras på ett otroligt enkelt sätt. Ofta är de utrustade med två små knappar någonstans längs kanten där man, utan att tappa fokus från sina arbetsuppgifter, kan sänka eller höja bordsskivan. På så sätt kan man gå från sittande till stående och samtidigt hålla ögonen på datorskärmen om man är mitt uppe i något viktigt.

 

2. Håller dig frisk och ökar effektiviteten

 

Genom att ändra arbetsposition och hålla kroppen i rörelse minskar man risken för att utsättas för belastningsskador i muskler och leder, samt ökad risk för diabetes och hjärtsjukdomar. På så sätt håller man sig pigg och frisk och kan fortsätta utföra sina arbetsuppgifter koncentrerat och effektivt.

 

3. Skapar en hälsosam arbetsmiljö

 

För arbetsgivaren är det viktigt att erbjuda sina anställda en trygg och hälsosam arbetsplats. En bra början på detta är att införskaffa ergonomiska möbler och tillbehör. Ett skrivbord som går att höja och sänka skapar helt enkelt en hälsosam arbetsmiljö där personalen själva kan välja om de vill stå eller sitta medan de arbetar.

 

4. Skapar en bekväm arbetsplats

 

Förutom att de skapar en hälsosam arbetsplats kommer den också bli betydligt bekvämare. Vissa personer kanske har en skada som gör att de får ont av att sitta och därför trivs bättre med att stå upp och arbeta. Då är det viktigt att erbjuda möbler som är anpassade för alla behov och som gör att alla kan bibehålla en bekväm position framför skrivbordet.

 

5. Höj- och sänkbara skrivbord kommer i en mängd utföranden

 

Idag finns det en mängd olika skrivbord tillgängliga på marknaden, både vad gäller utseende, material, design, funktioner och prisklasser. Se till att välja en modell som passar arbetsplatsen och personalen i fråga för att dra så mycket nytta av dess fördelar som möjligt.

 

6. Säg hejdå till restless legs och ryggont

 

Som tidigare nämnt kan en ständig position ge upphov till både belastningsskador och sjukdomar, vilka många kan undvikas med ett litet höj och sänkbart skrivbord. Ryggont kan leda till stora problem, både på arbetsplatsen och i vardagslivet, och kan i värsta fall leda till sjukskrivning om det inte tas om hand på rätt sätt. Restless legs är ett annat problem som kan uppstå vid för mycket stillasittande.

 

Hitta ett smidigt höj- och sänkbart skrivbord till bra pris

 

ergonomi.se finns det möjlighet att köpa kvalitativa och ergonomiska produkter för kontor och arbetsplatser. Den som letar efter ett stort eller litet höj och sänkbart skrivbord i Sverige har möjlighet att välja bland en mängd olika modeller under fliken för Webshop/Produkter. Se till att skapa en hälsosam och effektiv arbetsplats idag och investera i rätt möbler och tillbehör.

BLOGG

Olika typer av balansplattor

 

Att vara vältränad och upprätthålla en god hälsa behöver inte handla om att köra hård styrketräning flera gånger i veckan eller att trycka i sig stora mängder kosttillskott. Ett bra sätt att bjuda in en säker och enkel träningsform i vardagen är att investera i en balansplatta. Perfekt för både kontor och hemmamiljö.

 

En balansplatta består av en plattform med en ojämn bas och är tänkt att förbättra din balans och corestyrka. Du ställer dig helt enkelt på plattformen och använder din kropp och ditt balanssinne för att stå kvar. Detta aktiverar automatiskt dina magmuskler och bidrar även till:

  • Bättre finmotorik
  • Bättre fysik och snabbare återuppbyggning
  • Bättre reaktionsförmåga
  • Bättre öga-handkoordination

Det som gör balansbrädan till ett så omtyckt träningsredskap är att den är smidig nog att ha med sig i princip överallt. På kontoret, i hemmet eller varför inte på semestern. Balansbrädor kommer dessutom i en mängd olika former, utseenden, storlekar och funktioner. I Sverige kallas de ofta rätt och slätt för balansbrädor, men i USA benämner man de olika modellerna vid följande namn:

 

1. Wobble Board

 

En traditionell balansplatta som nästan fungerar som ett samlingsnamn för alla typer av balansplattor på den amerikanska/engelska marknaden. Det är den mest populära modellen och tillverkas främst i plast eller metall. Under plattformen har man satt fast en kupolliknande del, vilket gör att plattan kan röra sig åt alla håll och kanter. För nybörjaren är det en god idé att välja en större platta till att börja med för att sedan successivt välja mindre modeller i takt med att din fysik och balans blir bättre.

 

2. Rocker Board

 

Som namnet antyder är denna typ av balansplatta utformad för att kunna gungas fram och tillbaka, framåt och bakåt eller från sida till sida. Många äldre personer väljer att träna med denna balansplatta då den är lättare att träna med och kräver inte lika stor balans. De kommer i både små och stora storlekar med plattformar i form av fyrkanter eller cirklar.

 

3. Roller Board

 

En Roller Board består av en separat cylinderformad bas som du lägger en plan platta ovanpå. Detta är en typ av balansbräda för dem som verkligen vill testa sin balans. Perfekt för surfare och snowboardåkare när de inte har möjlighet att utöva sin sport.

 

4. Uppblåsbar Balance Disc

 

En uppblåsbar Balance Disc kan användas både på golvet för att stå på och på stolen för att träna din coremuskulatur medan du sitter. Som namnet antyder är den uppblåsbar, vilket gör att den är enkel att frakta och ta med sig till och från jobbet. Dessutom kan du själv välja hur fast du vill att balansplattan ska vara - en väl uppblåst Balance Disc ger mindre utmaning än en med mindre luft.

 

5. Low-Intensity Balance Board

 

Denna typ av balansbräda är tillverkad speciellt för höj- och sänkbara skrivbord och har en bekväm ergonomisk design med en relativ enkel balansutmaning. Den hjälper till att lindra trötthet och öka fokus och energi under långa dagar på kontoret.

 

6. Balansmatta

 

En balansmatta är tillskillnad från plattorna tillverkad i ett enda stycke. Den utmanar din balans och muskelstyrka genom att vara tillverkad i ett mjukt material som gör att du måste spänna kroppen för att bibehålla balansen när du står barfota på den.

 

Köp en balansplatta för kontor till det bästa priset

 

Tycker du att det låter intressant att träna med balansplatta och letar återförsäljare i Sverige ska du spana in Ergohusets webshop och produkter. Där hittar du en mängd olika alternativ som passar både för hemmamiljö och kontor, dessutom till riktigt bra priser.

BLOGG

Ergonomi handlar om så många fler saker än höj- och sänkbara skrivbord, bekväma kontorsstolar, musplattor och manushållare. En god arbetsmiljö skapas också genom bra belysning och goda ljusförhållanden. Kanske tänker man inte på detta när man sitter framför en ljus datorskärm, men dåligt ljus påverkar både energin och synen negativt.

 

Om du hela tiden måste fokusera och anstränga ögonen för att se vad som står i ett dokument eller på datorn är det stor chans att du får huvudvärk och också omedvetet spänner hela kroppen. Det kan i sin tur leda till ont i nacke, axlar och rygg som hade gått att undvika om du bara haft bra belysning runt omkring dig. Se därför till att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt i rummet, men också att investera i bra taklampor, skrivbordslampor och golvlampor för att få en mer riktad belysning. Det är särskilt viktigt nu när det börjar bli mörkare ute och det naturliga ljuset börjar försvinna redan på eftermiddagen. Nedan följer några viktiga saker att ha i åtanke när du ska välja belysning.

 

1. Höjden

 

När du börjar titta på utbudet av lampor är det viktigt att sortera ut de modeller som passar in i den miljö den ska vara placerad i. Ska den användas som kompletterande belysning i ett stort rum eller ska den skapa riktat ljus till din arbetsplats. Det finns även golvlampor med led som bidrar både med allmänljus i rummet och nedljus mot skrivbordet. Välj en modell i rätt höjd och storlek för att den inte ska vara i vägen, men som samtidigt kan placeras tillräckligt nära eller riktas för att ge dig den arbetsbelysning du behöver.

 

2. Basen

 

En annan viktig sak att ha i åtanke är att titta på hur basen på lampan ser ut. Ska den vara enkel att flytta är det smidigt om foten är utrustad med hjul och ska den stå placerad på en och samma plats kan det vara viktigare med en stadig och robust bas. Många modeller har också otroligt platta basplattor, vilket gör det möjligt att skjuta in dem under en möbel för att spara plats.

 

3. Olika finish på golvlampor

 

Självklart ska lampan även vara snygg och tillföra något till resten av inredningen. Välj belysning och golvlampor i en stil som passar väl in på ditt kontor, eller i hemmet om du planerar att använda den där.

 

4. Olika typer av skärmar när det kommer till belysning och golvlampor

 

Olika typer av skärmar ger olika typer av belysning. En smal skärm ger till exempel ett mer riktat ljus än en skärm som har en större öppning. Därför är det viktigt att även titta på detta när det kommer till att välja rätt lampa för din miljö. Är den ämnad att skapa mysbelysning eller riktat ljus till ditt skrivbord?

 

Hitta perfekta golvlampor för ditt hem

 

Hos Ergohuset hittar du snygga och kvalitativa golvlampor med led till ett bra pris som du både kan använda på arbetsplatsen eller i hemmet. Perfekt för dig som önskar en bättre arbetsmiljö eller som vill skapa bra belysning för din läshörna.

BLOGG

Därför ska en arbetsplats vara utrustad med ett ergonomiskt tangentbord

Människor som arbetar på kontor spenderar ofta flera timmar varje dag sittandes framför en dator. Tyvärr har allt för mycket stillasittande en negativ påverkan på vår hälsa och hållning. Därför är det viktigt att göra det bästa av situationen och utrusta arbetsplatsen med ergonomiska möbler och tillbehör. Det kan handla om höj- och sänkbara skrivbord, stolar med bra svankstöd, ståplattor eller ett ergonomiskt tangentbord. På så sätt ger du din kropp de bästa förutsättningarna att inte drabbas av förslitningsskador eller utsätta den för överbelastning som kan orsaka karpaltunnelsyndrom eller musarm.

 

Många arbetsplatser har tack och lov börjat förstå vikten av att erbjuda ergonomiska arbetsmiljöer. I och med att personalen håller sig frisk och inte behöver sjukskriva sig på grund av arbetsrelaterade skador kommer det gynna verksamheten i det långa loppet. Nedan kan du läsa mer om de positiva effekter en ergonomisk miljö har på arbetsplatsen.

 

Vad är ett ergonomiskt tangentbord?

 

Ett dåligt utformat tangentbord gör det inte bara svårare att skriva, utan kan också orsaka onödig belastning på fingrar, händer och handleder. Genom att istället använda ett ergonomiskt tangentbord kommer du kunna avlasta dina handleder och händer. Din arbetsplats kommer bli bekvämare och du kommer kunna arbeta mer effektivt och löpa lägre risk att drabbas av onödiga förslitningsskador.

 

Ett ergonomiskt tangentbord är utformat för att erbjuda komfort, användarvänlighet och minskad belastning på användarens händer och handleder. Det ska vara tillräckligt lågt för att din handled inte ska behöva arbeta i en uppåtvinklad position och heller inte vara tillverkat i ett glansigt material som kan orsaka irriterande reflektioner. Det ska vara lätt att se de olika tecknen och får gärna vara utrustad med roller mouse för ännu bekvämare användning.

 

Fördelar med ett ergonomiskt tangentbord

 

Att använda ergonomiska tangentbord har många fördelar:

 

  • Ergonomiska tangentbord ger dig en bra vertikal position för handen. Tillsammans med pekplattor och roller mouse gör det att du undviker att kroppen utsätts för onaturliga rörelser.

  • Ergonomiska tangentbord kan ha en vågformad layout på tangenterna för att du ska kunna skriva med händerna i ett neutralt läge med tummarna uppåt för att undvika rotation av handleden.

  • Nummerplattan på de ergonomiska tangentborden sitter ofta till vänster så att musen kan vara placerad närmare till höger. Vid mycket sifferarbete kan ett löst numeriskt tangentbord vara ett bra komplement för att enkelt kunna variera arbetsställningen.

 

Dessa är bara några av de fördelar som kommer med ett ergonomiskt tangentbord och de beror också såklart på vilket typ av tangentbord du väljer.

 

Varför är det viktigt att lyfta fram vikten av god ergonomi på arbetsplatsen?

 

Fördelarna är alltså många med ergonomiska tangentbord, men innebär främst att du slipper obekväma positioner, överbelastningar för kroppen och andra problem som kan drabba muskler och nervsystem. För att förhindra sjukskrivningar bland personalen på grund av en dålig arbetsmiljö är det därför viktigt att inse vikten av god ergonomi på arbetsplatsen. När de anställda kan utföra sina uppgifter effektivt och säkert kommer det också leda till ökad produktivitet och en nöjdare personal. Ergohuset hjälper dig att skapa en friskare arbetsplats genom att erbjuda en mängd olika möbler och tillbehör för en ergonomisk miljö.

BLOGG

3 anledningar till varför du behöver en dokumenthållare

Dokumenthållare hjälper dig att hålla ordning på papper och viktiga dokument på ett bekvämt avstånd från datorskärmen. Det ger dig en mer ergonomisk position där du slipper sträcka dig efter pappret eller vrida ner huvudet varje gång du ska läsa något. Hur den ska placeras beror på vilka arbetsuppgifter du har och vilken typ av dokument som används. Vissa personer sitter vid ett skrivbord hela dagen, medan det för andra är en plats endast för vissa typer av arbetsuppgifter. Oavsett hur många timmar du spenderar vid din dator varje dag är det dock viktigt att skapa så bra ergonomiska förutsättningar som möjligt. Nedan följer därför 3 anledningar till varför du behöver en dokumenthållare vid ditt skrivbord.

 

1. Dokumenthållare hjälper dig att hålla dig organiserad

 

En ergonomisk dokumenthållare är utformade för att kunna erbjuda användaren att läsa dokument och böcker i ett upprätt läge. Den ska helst placeras i linje med datorskärmen och tangentbordet för att du ska slippa vrida på huvudet varje gång du ska läsa något. Kontinuerliga vridningar i kombination med stillasittande kan leda till onödiga belastningsskador som inte är positivt för varken dig eller arbetsgivaren. Förutom de ergonomiska fördelarna hjälper hållaren dig även att vara mer organiserad. Genom att använda den som förvaring av dina viktiga dokument behöver du inte längre leta i lådor och pärmar. När du känner dig organiserad kommer du också klara av att hantera stressiga moment på ett bättre sätt.

 

2. Dokumenthållare hjälper dig att skapa en prydlig och systematisk arbetsplats

Precis som att din hjärna kommer vara mer organiserad kommer ditt skrivbord att vara detsamma. Du slipper sprida ut dina papper i olika högar eller låta dem ligga framme i en enda röra. I stället kan du låta de viktigaste och mest aktuella dokumenten vara fästa i hållaren medan andra dokument kan förvaras på ett systematiskt sätt i pärmar. Ingen vill mötas av ett stökigt skrivbord på morgonen och börja dagen med att leta reda på rätt papper till mötet eller underlaget till rapporten som ska skrivas. Med ett prydligt skrivbord kommer du kunna starta varje dag på ett organiserat och produktivt sätt.

 

3. Var mer produktiv genom att använda dokumenthållare & andra kontorstillbehör

Genom att investera i dokumenthållare till ett bra pris kommer produktiviteten på arbetsplatsen att öka. När alla kan arbeta på ett stressfritt, systematiskt och organiserat sätt kommer ni spara tid som ni annars hade lagt på att städa undan eller leta rätt på saker och ting. Dessutom kommer ni ta del av alla de ergonomiska fördelar som en dokumenthållare för med sig. Se även till att investera i andra viktiga tillbehör såsom bra belysning för att du tydligt ska kunna läsa vad som står i dokumenten utan att behöva anstränga ögonen. En kabelkorg kommer i sin tur hjälpa dig att hålla sladdar och kablar samlade på en plats. Hos Ergohuset hittar du en mängd smarta och ergonomiska kontorstillbehör som hjälper dig att skapa en mer organiserad och produktiv arbetsplats. Med rena ytor och saker och ting på sin plats kommer det bli lättare att ägna dig åt det som verkligen betyder något för verksamheten.

BLOGG

De 4 bästa anledningarna till att investera i en monitorarm

Dina arbetsuppgifter kan vara stressande nog, men att addera ett stökigt och oorganiserat skrivbord kommer bara göra saken värre. Det blir svårare att hitta saker och du kanske även behöver sitta i positioner som inte är bra för din kropp. Endast åsynen av pappershögar, mängder av sladdar och gamla kaffemuggar kommer vilja få dig att vända i dörren. Ta därför tag i saken och skapa mer plats på ditt skrivbord. Det finns nämligen vissa hjälpmedel som kan hjälpa dig att skapa en ren och snygg yta, till exempel en monitorarm.

1. En monitorarm minskar belastningen på nacke och ögon

En monitorarm med bordsfäste gör inte bara att du kan frigöra mer yta på ditt skrivbord, utan skapar även möjligheten att ställa in bildskärmen helt efter dig. På så sätt får du bästa möjliga syn- och belastningsergonomi och slipper sitta med huvudet sänkt eller uppåtvänt. De kommer i en mängd olika modeller och kan hålla en eller flera bildskärmar beroende på hur din arbetsplats ser ut. Har du en vägg bakom skrivbordet kan du välja en monitorarm med väggfäste.

2. En monitorarm ger dig mer yta över till annat

När du inte har tillräckligt med plats för att förvara alla dina papper, pennor, pärmar, etc. kommer resultatet bli en enda röra. Här hjälper lådor, arkivskåp och hyllor dig att hålla rent och snyggt runt omkring dig. Dessutom kommer du lättare hitta det du behöver och slipper då komma försent till mötet på grund av att det viktiga pappret låg under en hög med sladdar. Genom att skärmen inte längre behöver stå på skrivbordet får du dessutom extra yta över till annat. Använd denna till exempelvis små askar eller annan förvaring för pennor, gem, USB-stickor och andra små prylar.

3. En monitorarm förbättrar samarbetet med dina kollegor

Med hjälp av monitorarmen kan du vrida och vända på din dator så att de runt omkring dig även kan se skärmen. Det gör ert samarbete lättare och ni slipper sträcka er över varandras skrivbord eller resa er varje gång ni behöver titta på ett dokument tillsammans. De är även utmärkta att använda i möteslokaler där alla platser är utrustade med datorskärmar. Dels skapar det en renare yta, men det kommer också underlätta i kommunikationen er kollegor emellan när ni kan vända skärmen mot de andra.

4. En monitorarm hjälper dig att skapa en ergonomisk arbetsplats

Att investera i en monitorarm med bordsfäste kommer garanterat löna sig, både när det kommer till stressnivå, effektivitet och ergonomi. Tillsammans med andra ergonomiska tillbehör så som höj- och sänkbara skrivbord, barmouse, svankstöd och rätt belysning kommer du att kunna skapa en komplett ergonomisk arbetsplats. Allt detta och mycket mer kan du till exempel hitta på ergonomi.se. De erbjuder en mängd kvalitativa produkter, däribland monitorarm till bra pris, för företag som vill skapa en hälsosam och säker miljö för sin personal.

BLOGG

Vad, varför, hur - Allt du behöver veta om ergonomi

 

Är det viktigt för dig att produktiviteten och arbetsflödet alltid ligger på topp? Att arbetsplatsen är säker och medarbetarna nöjda? Vill du undvika dyra utgifter orsakade av arbetsrelaterade skador? De flesta arbetsgivare svarar nog ja på alla dessa frågor. Då bör det ligga högt upp på listan att etablera eller förbättra ditt företags ergonomiska förutsättningar.

Vad är ergonomi?

Vad är då ergonomi? Jo, det handlar om att utforma en arbetsplats produkter eller system så att de passar för de personer som använder dem. Idag är det ett vanligt begrepp som de allra flesta har hört talas om. Dock tänker många automatiskt på kontorsstolar, höj- och sänkbara skrivbord, Barmouse och liknande, men ergonomi handlar om så mycket mer än så. Det går att förbättra otroligt mycket i en miljö för att göra den mer skonsam mot både kropp och sinne. Det handlar om att anpassa arbetet till personalen för att undvika skador och förebygga risker för ohälsa. Det handlar alltså inte bara om att placera en ny skrivbordsstol för att kunna kalla det för en ergonomisk arbetsplats – det krävs att man tittar på helheten.

 

Begreppet omfattar fysiska, mentala och organisatoriska aspekter på arbetsmiljön. Det kan handla om faktorer som arbetsställning, ljus, ljud, arbetshöjd och klimat men också hur du kan möjliggöra för personalen att använda sin kropp på rätt sätt. Är det till exempel bättre att dra, skjuta, lyfta eller bära vid det specifika arbetsmomentet? Har du därför inte redan en arbetsplats där god ergonomi genomsyrar inredningen och utformningen av lokalerna är det dags att ta tag i det nu. Det är av yttersta vikt för att kunna erbjuda en hälsosam och säker miljö för personalen, men kommer dessutom löna sig i högre produktivitet och mindre sjukdomsfall.

Varför är god ergonomi viktig på en arbetsplats?

Det finns en mängd olika fördelar med att ha en ergonomisk arbetsplats. Dels kommer det att minska dina kostnader. Det kan låta konstigt då du antagligen endast ser varor som måste köpas in, men i längden kommer du att tjäna på det. Genom att systematisk reducera risker orsakade av dålig ergonomi kommer du kunna förhindra arbetsrelaterade skador och därmed utgifter för sjukskriven personal. Investerar du i kvalitativa ergonomiska möbler och redskap kommer även produktiviteten att öka.

 

Om personalen erbjuds möjlighet till god hållning, smarta funktioner och förenklade arbetsflöden kommer varje arbetsposition att bli betydligt mer effektiv och kvalitativ. Förutom att minska kostnader och öka produktiviteten bidrar god ergonomi även med en nöjdare personal. En aktiv arbetsplats med till exempel gåband och pilatesbollar kan skapa en inspirerande och motiverande miljö för de anställda. När de anställda ser att ledningen lägger stor vikt vid att skapa en trygg och hälsosam arbetsplats bidrar det ofta till ett ökat engagemang och arbetsvilja.

Hur skapar man en ergonomisk arbetsplats?

Vad som är bra ergonomi och hur den ska anpassas efter arbetsplatsen beror på hur dina arbetsmoment ser ut. För dem som arbetar på ett lager där tunga varor ska lyftas upp och ner är det viktigt med en truck som kan utföra alla uppgifter på ett säkert sätt, medan det är viktigt med en bra stol och god belysning för någon som arbetar på kontor. Det gäller alltså att anpassa verktygen och möblerna till den specifika arbetsplatsen. Är du osäker på vad som är bäst för just dina anställda kan det vara en god idé att ta hjälp av en ergonomi konsult som antingen är utbildad sjukgymnast/fysioterapeut.  

 

 

Ergohuset är ett företag som erbjuder både försäljning av ergonomiska produkter, men också tjänster där du som företag kan få hjälp av utbildad och kunnig personal att skapa en ergonomisk arbetsplats. Du kan dels lära dig mer om hur du själv ska tänka kring ämnet genom att boka en föreläsning - perfekt för morgonmötet eller utbildningsdagen. Du kan också boka individuella arbetsplatsanalyser och kompletta ergonomironder som utförs av sjukgymnast/ fysioterapeut där du får tips om vad som passar för just din arbetsplats och miljö. Det är ett smart sätt att skapa en trygg och säker arbetsmiljö, både för dig och dina anställda.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen